Osmos

kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
kuva lainattu netistä
Uusi AMT pinnoitettuna
Uusi AMT pinnoitettuna

Vad är glasfiberpest?

Glasfiberpest eller "osmos" är när två vätskor av olika koncentrationer, åtskilda av en halvgenomtränglig hinna, orsakar att den ena vätskan tränger igenom hinnan och skapar ett tryck inne i den.

Vilken inverkan har "osmos" på din glasfiberbåt?

När det är fråga om en båt är den halvgenomträngliga hinnan gelcoat och vätskan är vatten. Med tiden tränger en del vatten in i plastkompositen. Även om den största delen av fukten tränger genom skrovet till länsen utan att förorsaka någon större skada, börjar en liten del förstöra materialen i laminatet , vilket bidrar till uppkomsten av en osmotisk lösning. En osmotisk lösning innehåller ättikssyra och glykol, dess molekylvikt är tyngre än vatten, vilket medför att den inte kan återvända genom gelcoaten eller laminatet. När plastkompositen suger i sig mera och mera vatten, uppstår ett osmotiskt tryck som resulterar i bubblor i gelcoaten. De flesta oskydadde glasfiberbåtar får i något skede av sin ålder problem med osmos. Uppkomsten av denna och omfattningen beror på många faktorer, temperatur, typ av vatten, förvaringstidens längd på land samt framförallt kvaliteten på det ursprungliga laminatet.

Hur känner vi igen glasfiberpest?

Uppkomsten av bubblor i gelcoaten är det första tecknet på glasfiberpest. När en osmosbubbla punkteras flyter det ut en ättiksluktande vätska. Glasfiberpest kan upptäckas innan synliga märken uppkommer genom att kontrollera skrovets fuktinnehåll med en fuktighetsmätare. På detta sätt får man endast en bild av problemet. Genast när man har upptäckt fukt är det skäl att be en av branschens specialister om hjälp att bestämma omfånget av problemet, samt hur man kan åtgärda det. De har fuktmätare som speciellt mäter skrovets fuktighet.

Skydd mot glasfiberpest/ Förebyggande åtgärder

Nya båtar:

 • Bästa sättet att förebygga glasfiberpest är att använda rätta metoder och material redan i tillverkningsprocessen och begära en Epu Coat®- ytbeläggning direkt av tillverkaren.
 • En plastkomposit med högre klass skyddar bättre mot glasfiberpest än en av lägre klass.
 • Ytbehandla din båt genast som ny med Epu Coat®- båtskyddsbeläggning så får du ett hållbart skydd i många år.

Gamla båtar:

 • Innan en gammal båt kan behandlas med Epu Coat® måste man kontrollera både laminatets och gelcoatens skick.
 • Om du är osäker på deras skick skall du fråga råd av din lokala Epu Coat® representant.
 • Ifall skrovet är i bra skick kan man skydda det från glasfiberpest med en Epu Coat®-ytbeläggning. 
 • I andra fall rekommenderar vi en grundlig reparation.

När du har ytbehandlat din båt med Epu Coat® får du på samma gång:

 • En lättskött yta på din båt som du inte längre behöver vaxa på ett flertal år.

 • Du deltar i en ekologisk åtgärd, eftersom du inte längre behöver använda starka tvättmedel eller lösningsmedel för att hålla din båt ren.
 • Din båt glider framåt med lägre maskineffekt vilket skapar bättre bränslekonomi och mindre utsläpp.
 • Återförsäljningsvärdet på din båt ökar.